
Udstyr – hvad skal jeg bruge?
Yoga er ikke en aktivitet, der kræver meget udstyr, og med blot en yogamåtte og et par tæpper er du klar til din første time.
Måske får du senere også brug for en lille pude, to yogablokke, et yogabælte og en yogapølle.
I yoga- og træningscentrene kan man ofte låne måtter og andre rekvisitter, men for at forebygge spredning af Corona virus og andet af den slags, må vi nu også her bede jer medbringe eget udstyr. Det betyder, at mange af jer, som har dyrket yoga i længere tid, er i proces med at få købt det nødvendige. Her kommer lidt om, hvad I skal kigge efter.
Hvor?
Du får de bedste produkter hos de forhandlere, der er specialister i yogaudstyr. F.eks. yogaudstyr.dk og goyogi.dk. De har begge både web-butikker og fysiske butikker på Østerbro i København, hvis du gerne vil have materialerne i hånden og prøve udstyret først. Den intelligente krop er også en fin web-butik med et stort udvalg. Er du ikke indstillet på at ofre det store, er der ofte tilbud på yogaudstyr i Netto og Flying Tiger, når efterårssæsonen starter, og en måtte fra Netto er klart at foretrække fremfor et glat liggeunderlag. Vores lokale Natur & Trivsel i Ringsted sælger også yogamåtter, små fine figurer, pukka te og alt muligt andet godt, og kan varmt anbefales, hvis du gerne vil støtte de lokale butikker.
P.S. Jeg har ingen økonomisk interesse i de nævnte forretninger!
Yogamåtten
Yogamåtten er det eneste udstyr, du SKAL have med, når du starter til yoga. Den holder længe, og kvaliteten har stor betydning for din fysiske oplevelse af yogaen, så her kan det godt betale sig at købe det rigtige med det samme.
– Og nej, du IKKE får det sjovt på dit liggeunderlag, fitness træningsmåtten eller din tykke pilates-måtte… Det er næsten ligesom at starte til løbetræning i sommersandalerne…
Køb en yogamåtte, der er designet til formålet – eller lån dig frem, indtil du er klar til at investere i din egen.
En god yogamåtte skal være skridsikker og have en fast kerne, så den ikke strækker sig i de stående stillinger. Den skal hverken være for tynd eller for tyk, 4-6 mm er godt. Vægten betyder selvfølgelig også lidt, og overfladen skal være rar at mærke på og skridsikker – også når der kommer fugt på hænderne. Er du høj, over 180 cm, kan du overveje en måtte med ekstra længde.
Der findes mange gode yogamåtter på markedet. Her kommer et par eksempler på måtter, som jeg har erfaring med.

Evolution Deluxe Mat er en god måtte, som jeg varmt kan anbefale. Den er 6 mm tyk, hvilket er rart for sarte knæ, og den har en tør overflade, som giver et virkelig godt greb (hvis man kan lide den fornemmelse). Den ligger stabilt, og er forholdsvis let. Jeg har haft denne måtte i 7 år og været virkelig glad for den. Den er dog nu næsten pensioneret, fordi overfladen er slidt og fnuller. Fås ofte hos Yogaudstyr.dk, men er pt udsolgt.

Jade Yoga Harmony er lavet af naturgummi efter bæredygtige principper, og er en virkelig stabil og skridsikker måtte med en behagelig overflade. Den fås i mange smukke farver. Den er noget tungere end Evolution måtten, og så lugter den ret kraftigt af gummi. En lækker måtte, der ligger i mange yogacentre og kan anbefales – hvis man altså kan affinde sig med lugten…

Manduka Pro Lite er lidt tungere og fastere end Evolution Deluxe Mat, men den har en slidstyrke, som slår det meste på markedet. Den er lidt glat i starten, men det går over. Den fås også i mange smukke farver. Skal du have en måtte der bare holder, er dette valget, og den er meget populær blandt yogalærere. Denne måtte bruger jeg selv.
Tæppet
Efter yogamåtten, er et tæppe/en plaid (og gerne to) det vigtigste udstyr, du skal bruge i mine timer. Det gode er, at her kan det meste bruges. Du behøver ikke at investere i et tungt yogatæppe af bomuld – de fleste klarer sig godt med et par fleece tæpper eller et stort badehåndklæde. Det vigtigste er, at tæppet har en vis fasthed og ikke glider, når du folder det. Et rigtigt godt tæppe er IKEA’s Polarvide, som lige nu står til den fyrstelige sum a’ 24 kr. Men du har sikkert allerede noget liggende, som kan bruges.

Puden
Her er en lille sofapude fin, evt. kan du også bruge et tæppe som hovedpude.
Yogablokkene
Før Corona’ens indtog, kunne du låne yogablokke af mig, men det holder vi lige en pause med. Blokkene skaber en stabil støtte, f.eks. i de tilfælde, hvor der er langt til gulvet. De kan ofte findes i billigt i et fast skummateriale i discount-butikkerne, og det er der bestemt ikke noget galt med. Du kan også købe et par af kork, som er behagelige og meget faste at holde på. Den størrelse, du vil have mest glæde af er cirka 23 cm x 12 cm x 7,5 cm.

Yogabæltet
Et yogabælte er ca 2,5 meter langt, 4-5 cm bredt og har et spænde, så bæltet kan bindes til en løkke. Du kan til min undervisning sagtens bruge f.eks. et badekåbebælte eller et langt tørklæde. Vi bruger det til forskellige stræk, og evt til at støtte i restorative stillinger.
Yogapøllen
Er du glad for yin yoga og restorative stillinger, er yogapøllen en dejlig rekvisit. Trods det lidt kiksede navn, og en form som en roulade, er det en rekvisit som støtter godt i mange blidere stillinger og er rar at sidde på under meditationerne. Den kan derfor godt gå hen og blive en rigtig nær ven i din yogapraksis.

Yogapøller fås med forskelligt fyld, og jeg bliver ofte spurgt om, hvad man skal købe. Det er ligesom med sko, at det kommer an på din personlige smag. Bomuldsfyldet er forholdsvis blødt, men falder lidt sammen efter længere tids brug. Boghvedeskallerne er meget faste og holder faconen godt. De er til gengæld tungere end bomuldspøllerne.
Der findes andre modeller med fiberfyld og luft, dem har jeg endnu til gode at prøve.
Hvis du skal have din yogapølle liggende fremme derhjemme, så prøv at se de meget smukke puder hos Yoganu.dk. De ligger prismæssigt i den høje ende, men jeg synes, de er meget fine. Jeg har deres runde meditationspude, som I kan se på forsiden, og kvaliteten er helt i orden.
Det var mine umiddelbare tanker om udstyr, jeg håber, I kan bruge dem til noget. Og så glæder jeg mig til at møde jer til yoga rundt omkring i salene, når sæsonen starter igen.
Fortsat god sommer 🙂
Karen
